Tűzállóság

  A tűzálló kábelek az alkalmazott szigetelő anyagokon kívül a szerkezetükben is eltérnek a hagyományos kábelektől, a tűzállóságukat csak összetett szigetelési rendszerrel lehet megoldani.
  A JE-H(St)H 180' típusú kábel tűzállósága:

  Amikor a kábelek tűzállóságáról beszélünk, akkor ez alatt a vezetők (1) szigetelőképességének és folytonosságának fennmaradását értjük a tűzben. Különösen fontos elvárás, hogy a tűzesetben a menekülést és a mentést segítő fontosabb technikai berendezések a szükséges ideig használhatóak maradjanak: a tűzjelző rendszer, az emberek riasztását és az intézkedések közlését szolgáló berendezések (riasztás továbbítás), a biztonsági világítás, a tűzbiztos személyi felvonók, a füstelszívó berendezés, stb.

  Az erek (1) szigetelőképességének megtartását a rézvezetőket burkoló speciális, ásványi alapú MICA szalag (2), illetve annak komponensei és a halogénmentes (LSZH) szigetelések (3, 7) együttesen biztosítják, akár 1000 °C-on is. A halogénmentes műanyagkeverékekből készült szigetelések (3, 7) nem csöpögnek le, térhálósított anyaguknak köszönhetően, garantálva a rövidzárlat elleni biztonságot. Az égés során ásványi oxiddá és vízzé bomlanak le. A felszabaduló víz gőzként csapódik le az anyag felületén, így akadályozza meg az oxigén további belépését a polimer szerkezetébe. Az elpárolgó víz hőelvonása késlelteti a hőenergia terjedését a kábel belseje felé. Az égéstermékek hamujából és a MICA tekercselés (2) ásványi anyagaiból keletkező kerámiaszerű burkolat a továbbiakban biztosítja a rézvezetők (1) szigetelőképességét a tűzben. A mérgező és korrozív anyagok jelenléte kellően alacsony, a füstkibocsátással együtt, amely egyébként akadályozná a menekülést és a tűzoltást is.

  A tűzállóság előírt ideje szabványban rögzített, a példában szereplő kábelnek minimum 180 perc a funkció megtartó képessége. Az egyéb szerkezeti elemek (kábelcsatorna, tartó konzol, csatlakozó, kötődoboz, egyéb szerelvények, stb.) funkció megtartó képessége már a komplex tűzvédelmi rendszer tervezéséhez tartozik. Ahhoz tehát, hogy az installált kábelrendszer tűzvédelmi szempontból megfelelő biztonsággal üzemeljen, a megfelelő kábel mellett a tűzállósági szempontból minősített szerelvényekből álló, alkalmas kábeltartó szerkezet is elengedhetetlenül szükséges.

  A tűzálló kábelek, fenti speciális tulajdonságai szemmel nem láthatók, csak vészhelyzetben (vagyis tűzesetben) mutatkoznak meg. Annak igazolása, hogy a kábelek valóban megfelelnek az idevonatkozó szabványok előírásainak, a gyártó feladata.