Mutual Capacitance

Üzemi kapacitás

Üzemi kapacitás

  Az üzemi kapacitás (Cmutual, Cm) alatt, a kábel vezetői között fellépő kapacitást értjük. A kapacitás nagysága a kábel hosszától, a vezetők átmérőjétől és egymás közötti távolságuktól, valamint a közöttük lévő szigetelőanyag (PVC, PE, stb.) mint dielektrikum elektromos tulajdonságaitól függ.
  A kábel belsejében egyéb kapacitások is fellépnek. A vezető erek és a föld között is van kapacitás (Ce), mert a folytonosító vezető az AL/PET fóliával együtt földpotenciálon van (lásd a képen). Ez a kapacitás akkor is létezik, ha a kábel ilyen szerkezeti elemeket nem is tartalmaz, hiszen a telepített kábel közvetlen környezete lehet egy fémszekrény vagy fém kábelcsatorna, melyek a védőföldre vannak kötve. Az üzemi kapacitás legnagyobb értékét a termékszabványok adják meg.

  A Cm kapacitás, integráló tulajdonsága miatt rontja a kábel nagyfrekvenciás átviteli tulajdonságait.

  Az értéke nF-ban értendő és a kábel 1 km-es hosszára vonatkozik! A kapacitásmérés 800 Hz-es váltóárammal történik.

  Példa:
  Mekkora üzemi kapacitása van egy adott kábelnek, melynek hossza 50 m?

  Olvassuk ki az adott kábel kilóméterenkénti üzemi kapacitását az adatlapjából (datasheet):
  "Mutual capacitance: At 800 Hz max. 100 nF / km"
  A kapacitás értéke a kábel hosszával egyenesen arányos, mert az egyes kábelszakaszok kapacitásai párhuzamosan kapcsolódnak egymáshoz, vagyis a hosszabb kábelnek nagyobb lesz az üzemi kapacitása!
  Mivel 50 m = 0,05 km,
  100 nF / 1 km = C / 0,05 km
  C = maximum 5 nF.

  Hogyan tudjuk ezt kimérni?

  Az elterjedt és népszerű digitális multiméterek kapacitás méréshatára 2 nF - 20 µF-ig terjed, így a kapacitás mérése megvalósítható. A kapott érték lesz a kábel üzemi kapacitása (Cm) és kisebb kell, hogy legyen a példában kiszámolt 5 nF-nál.