Cat 5e

UTP Cat 5e kábel
 • A kategória (Category - Cat) az adatátviteli rendszer komponenseinek elektronika jellemzőit meghatározó osztályrendszere. Arab számok jelölik a szinteket, a nagyobb kategória jobb jellemzőket jelent (Cat 1, 2, 3, 5, 5e, 6 stb).
 • A szabványok a csatorna átviteli jellemzőit is a kategória besorolás alapján definiálják (sávszélesség, átviteli adatsebesség, stb.)
Sávszélesség

A legtöbb valóságos elektromos áramkör (kábel) frekvenciafüggően viselkedik a saját belső kapacitása és induktivitása miatt. A sávszélesség az a frekvencia tartomány (Mhz-ben), amelyet az eszköz vagy az átviteli közeg szállítani képes egy meghatározott minőségi szinten, az alsó és felső határfrekvenciák között, állandó értékű (tűréshatáron belüli) paraméterekkel.

Adatsebesség

Az adatcsatorna információ átviteli kapacitását (Mbps) a következők határozzák meg:
- Az elérhető sávszélesség;
- A jelkódolás (moduláció, tömörítés) módja;
- Az adatvezetékek, illetve vezetékpárok száma, stb.

 • A Cat 5 specifikáció módosított, javított változata a Cat 5e (enhanced). A változás elsősorban az áthallási paramétereket érinti, az előírt sávszélességen nem változtattak.
 • Az ISO/IEC 11801, illetve az újabb EN 50173 2nd (második verzió) szabvány a Cat 5e-re 100 Mhz-es sávszélességet ír elő. Manapság a Cat 5e tanúsítású kábelek ennél nagyobb, akár 200 Mhz-es sávszélességgel is rendelkezhetnek. Ha el is érnék a Cat 6 250 Mhz-es határát, csak akkor lesznek Cat 6-os minősítésű kábelek, ha a szabványokban rögzített, többi Cat 6-os műszaki pararétereket is teljesítik.
 • A kábeljellemzők műszeres mérése esetén, az osztálybesoroláshoz szükséges alapvető paramétereket a kábelteszternek ellenőriznie kell.
 • A TIA/EIA szerinti Cat 5e mérések (többek között):
  - Vezetéktérkép (WIRE MAP)
  - Kábelhossz (LENGHT)
  - Ellenállás (RESISTANCE)
  - Impedancia (IMPEDANCE)
  - Csillapítás (ATTENUATION)
  - Visszaverődési veszteség (RETURN LOSS)
  - Közelvégi áthallás (NEXT)
  - A közelvégi áthallás összesített értéke (PSUM NEXT)
  - Azonos szintű távolvégi áthallás (ELFEXT)
  - Azonos szintű távolvégi áthallás energiaszintje (PSUM ELFEXT)
  - Terjedési késleltetés (DELAY)