Csillám szalag

Mica szalag

Mica szalag

  Különleges tulajdonságú, ásványi alapú szigetelő szalag. A MICA nem betűszó, neve a latin micare (csillogó) szóból ered, amely tulajdonság jellemző az alumínium-hidroszilikát csoportba tartozó ásványokra.

Muszkovit ásvány

  Néhány csillám fajta:
  - Muszkovit vagy szericit (második kép)
  - Flogopit
  - Lepidolit vagy lilalit
  - Biotit
  - Cinvaldit stb.

  Szinük eltérő, attól függően, hogy a bennük lévő kémiai elemeket milyen mennyiségben tartalmazzák (K, Mg, Li, Na, Al, Fe, Mn, Ti stb). Közös tulajdonságuk a kémiai stabilitás, az UV állóság. Az elektromos szigetelőképességük nagyobb, mint 25 kV/mm. Hőállók még 1000 °C-on is, füstjük nincs. Ellenállnak víznek, oldószereknek, savaknak, lúgoknak, ásványi olajoknak. Rendkívül vékony rétegekre hasíthatók. Nagy felhasználójuk az elektromos, illetve az elektronikai ipar.

  A muszkovit az egyik legismertebb csillám. Moszkvai-üveg (innen az elnevezése is), Mária-üveg néven is ismeretes. A MICA szalag alapanyaga muszkovit vagy flogopit, melyektől a kiváló tulajdonságait köszönheti. A muszkovitnak előnyösebbek az elektromos és mechanikai tulajdonságai, a flogopitnak pedig a hőállósága kedvezőbb. Magas nyomású vízsugárral, hydro-mechanikus technológiával vagy hőkezeléssel, thermo-mechanikus eljárással, néhány mikronos lemezekké hasítják és az így kapott vizes iszapot papírra dolgozzák rá. A csillám papírt pedig szilikon gyantával üvegszövet hordozóra ragasztják. A tűzálló kábelekben ezek a komponensek döntő szerepet töltenek be annak tűzállóságában. Az ezüstösen csillogó, majdnem fehér MICA szalag (első kép), alapanyaga muszkovit, a sötétebb, zöldes szinű csillám szalag flogopitból készül.

  A MICA szalag nem mérgező, azbesztet nem tartalmaz. A tűzálló kábelek egyik legfontosabb szerkezeti eleme a rézvezetőre körbetekercselt, 30 %-os átlapolással felvitt MICA szalag.