Tűzálló kábel

A tűzálló kábelek az alkalmazott szigetelő anyagokon kívül a szerkezetükben is eltérnek a hagyományos kábelektől, a tűzállóságukat csak összetett szigetelési rendszerrel lehet megoldani.

  1 Tömör rézvezető
  2 MICA szalag
  3 Halogénmentes poliolefin (FRNC) érszigetelés
  4 PET fólia
  5 Folytonosító vezető
  6 AL/PET fólia árnyékolás
  7 Halogénmentes poliolefin (FRNC) köpeny, narancssárga

  Az S. Fire Proof JE-H(St)H 180' típusú kábel tűzállósága:
  Az erek (1) szigetelőképességének megtartását a rézvezetőket burkoló speciális, ásványi alapú MICA szalag (2), illetve annak komponensei és a halogénmentes (LSZH) szigetelések (3, 7) együttesen biztosítják, akár 1000 °C-on is. A halogénmentes műanyagkeverékekből készült szigetelések (3, 7) nem csöpögnek le, térhálósított anyaguknak köszönhetően, garantálva a rövidzárlat elleni biztonságot. Az égés során ásványi oxiddá és vízzé bomlanak le. A felszabaduló víz gőzként csapódik le az anyag felületén, így akadályozza meg az oxigén további belépését a polimer szerkezetébe. Az elpárolgó víz hőelvonása késlelteti a hőenergia terjedését a kábel belseje felé. Az égéstermékek hamujából és a MICA tekercselés (2) ásványi anyagaiból keletkező kerámiaszerű burkolat a továbbiakban biztosítja a rézvezetők (1) szigetelőképességét a tűzben. A mérgező és korrozív anyagok jelenléte kellően alacsony, a füstkibocsátással együtt, amely egyébként akadályozná a menekülést és a tűzoltást is.

  A tűzállóság előírt ideje szabványban rögzített, a példában szereplő kábelnek minimum 180 perc a funkciómegtartó képessége. Az egyéb szerkezeti elemek (kábelcsatorna, tartó konzol, csatlakozó, kötődoboz, egyéb szerelvények, stb.) funkciómegtartó képessége már a komplex tűzvédelmi rendszer tervezéséhez tartozik.

  A tűzálló kábelek fenti speciális tulajdonságai szemmel nem láthatók, csak vészhelyzetben (vagyis tűzesetben) mutatkoznak meg. Annak igazolása, hogy a kábelek valóban megfelelnek az idevonatkozó szabványok előírásainak, a gyártó feladata.